Farm

Design and Access Statement-58lg.jpg

The application property is a period semi-detached cottage within conservation area. This is an application for a first floor and ground floor extension. The proposals will allow the applicant the space they need for their extended family. The application is also for the replacement of existing windows which will give the property a much-needed upgrade and renovation.

The proposals are for a new first floor extension which allows the property to be balanced with the neighbouring dwelling (Can be seen in context street scene). The first floor will accommodate a new master suite. A single storey extension is to be proposed to the rear of the property and does not project in front of the front or side elevation. The extension will accommodate a new open plan kitchen/dining area. The proposal also includes a refurbishment of the property to improve the thermal properties of the dwellings, this includes replacing existing lead lined windows, replacing open fire with log burner and lining the existing walls with insulated plasterboard. Below can be seen a breakdown of the proposals.

Ground Floor


• Create new front door from the main façade to balance out with the neighbouring property
• Create partition for wc next to front door which could be converted to ensuite if the snug was to be used as bedroom to future proof the house for the aging inhabitant.
• The original dining room will become a snug that has bi folds that open out into the award-winning garden.
• The new dining room has a two-sided gas fire and sliding door that separates to the snug. Another set of bi folding doors allow the illusion of al fresco dining and the internal glazed courtyard that frames the neighbouring window.
• The kitchen is to replace existing and extend into the old utility, which will create an open plan living space that suits the applicants extended family. The kitchens existing ceiling beams will be retained and remained unaltered to keep the character of the original farmhouse.
• The open fire is to be sealed up and replaced with a log burner and sealed flue which will dramatically improve the thermal properties of the dwelling.

First Floor


• The existing landing is turned through 90 degrees and annexed space from the existing master bedroom.
• The master bedroom becomes a smaller room and a dressing room which serves the new master suite in the first-floor extension.
• The new master bedroom has vaulted ceiling which will allow the timber trusses to be exposed and enhance the historic value of the property
• A new en-suite is set in the corner of master bedroom
• A door provides access onto a roof terrace, which will provide an elevated amenity space in a similar proposal that Mallard Hey has.
• The terrace will also be accessed via a new set of French doors to the new study.
• A new bedroom and en-suite are created to the rear of the property which take advantage of the already obscured glazed windows.
• The main bathroom remains untouched, apart from a new window which will be high level and obscure glazed.
• The new flue for log burner is encased within a new linen cupboard and next to a store which is access from the master suite.

1/8
1/2
1/6
1/2
1/11